Ruim 500 soorten vaste planten
en heesters met zorg gekweekt!

Volg ons
/
De kwekerij

De kwekerij

De manier waarop we kweken
Op Zorgkwekerij de Nollestee gaan zorg en werk hand in hand. De deelnemers worden gestimuleerd hun talenten in te zetten op hun eigen tempo en niveau. Het werk bestaat uit het kweken en de verkoop van vaste planten en heesters. Bij de meeste planten gebeurt het hele proces binnen het bedrijf. Soorten waar we te weinig van hebben, kopen we als klein formaat in om zelf verder te kweken tot een volle en sterke plant. We kweken deze planten zo natuurlijk mogelijk op zonder groei- of gifstoffen. Deze natuurlijke manier van opkweken zorgt voor sterke planten zonder dat de natuur daarbij geschaad wordt. Het kan dus wel is gebeuren dat een plant er bovengronds minder mooi uit ziet en we hopen dan ook dat bezoekers van de kwekerij zich ervan bewust zijn dat het gaat om de ondergrondse delen van de plant. De planten die wij verkopen worden in de volle grond alleen nog maar mooier, terwijl met groeistof opgekweekte planten vaak alleen nog maar achteruit gaan.


Jonge stekjes van de Salvia uliginosa

De kwekerij bestaat uit meerdere werkruimtes, een schuur, vijf verschillende kassen en plantbedden voor de verkoopbare planten. In het voorjaar wordt er bijvoorbeeld in de werkruimtes stek geknipt en gestoken, wat daarna naar de stektunnel gaat. Na een periode van zes tot acht weken wordt het stek overgepot in vierkante P9 potjes. In het volgende voorjaar worden de planten over gepot in een ronde 15cm of 17cm pot die vervolgens buiten op de plantbedden komen te staan.

 
Met de deelnemers planten overpotten in een grote pot en op de plantbedden weg zetten. 

Buitenom het stekken vermeerderen we plantensoorten ook door moederplanten te delen. Waar moederplanten vaak in de volle grond gekweekt worden, doen wij dat in grote potten. De reden daartoe is het ontzien van de zware kleigrond die we op onze kwekerij hebben. De kluiten uitgraven is dan vaak een flinke uitdaging. Deze moederplanten laten ook zien hoe de planten er als volwassen planten uitzien. Wanneer u een plant in moederplantpot tegen komt en deze wenst te kopen, kunt u aan de medewerkers vragen waar de desbetreffende soort op de kwekerij staan.

   

Tijdens het groeiproces is er een constante zorg voor het product. De watergift is hierbij belangrijk, een nat gewas is erg ziektegevoelig en een droog gewas wordt geremd in de groei. Het regelmatig terug knippen, overpotten en goede watergift resulteert in een vol en sterk gewas. Op onze kwekerij staan de planten in bedden aan een druppel bevloeiingssysteem voor een goede wortelvorming. Wij bieden de planten aan in 15cm of 17cm pot en niet in P9. Dat is een bewuste keuze, aangezien we op die manier een veel sterkere plant kunnen aanbieden. Dit vergroot de kans dat de plant het gaat doen in uw tuin aanzienlijk!

 
Planten in een grote pot op onze plantbedden

Door de rijke sortering aan planten leven tal van verschillende insecten op de kwekerij. Veelal zijn dit nuttige en ook nog eens hele mooie insecten. Als kopje in de webwinkel of als beschrijving op de sticker staat dan ook bij verschillende soorten planten vermeld dat het vlinders en bijen aantrekt. De enkele parasiterende insecten, proberen we zoveel mogelijk op biologische wijze te bestrijden. Sommige planten kunnen er daarom wel eens wat minder aantrekkelijk uitzien. Echter, zolang ze op de kwekerij staan zal dit niet ten koste gaan van de plant. Want als er bijvoorbeeld lelijk blad is ontstaan, zal het in het late najaar afsterven en van het voorjaar weer met mooi blad tevoorschijn komen. Zo kan een plant onder de bladluizen zitten. Zit de plant onder bladluizen dan is dat voor ons een overwogen keuze om deze te laten staan. Dat zal u enigszins verbazen, maar de luizen blijven op die éne soort, knippen we deze soort af dan zullen ze zich verspreiden over andere planten die voor hen minder aantrekkelijk zijn, maar een prima alternatief. Werken mét de natuur in plaats van tegen de natuur is één van onze belangrijkste uitgangspunten.

   
Distelvlinder op Echinacea purpurea 

Informatie over plantensoorten
Op onze kwekerij vindt u een uitgebreid assortiment vaste planten en heesters. Op de potten vindt u de stickers waarop de wetenschappelijke en de Nederlandse naam met daarbij informatie over de plant staat. Ook in de webwinkel vindt u uitgebreide informatie over de planten en heesters zoals bloeimaanden, standplaats en verdere kenmerken van desbetreffende plant. Uitleg over de webwinkel kunt u vinden op: Webwinkel . We geven u op de kwekerij uiteraard graag verder advies als het gaat om de plantkeuze!

Wat we nog meer doen
Buitenom het kweken van vaste planten en heesters, zijn we in het vroege voorjaar ook actief met de verkoop van bolgewassen op pot en eenjarige planten in het voorjaar rond IJsheiligen. Deze eenjarigen kweken we wederom op een natuurlijke manier op en de verkoop ervan loopt omennabij tot en met juni. De opkweek en verkoop van bolgewassen doen we in samenwerking met Kwekerij Klepper te Ouddorp. Naast de verkoop van vaste planten en heesters, bieden we ook het hele jaar door in onze tuinwinkel ‘Kleinigeitje’ dergelijke producten en kleine cadeauartikelen aan, waaronder ook houtwerk en plantzaden. We zijn er namelijk van overtuigd dat er ook één of tweejarige planten thuishoren in een border. Veel houtwerk dat er wordt verkocht, wordt gemaakt, geschuurd en gelakt door de deelnemers op de Nollestee en de Nollehof. Naast vaste planten en heesters is er potgrond en bemeste tuinaarde te koop op onze kwekerij. U kunt deze ook toevoegen aan uw online bestelling. Beiden zijn biologisch samengesteld. Potgrond is te gebruiken voor het vullen van potten en bakken. Bemeste tuinaarde is meer geschikt voor bodemverbetering in uw tuin.

   
Eenjarigen, zoals petunia’s en                             Tuinwinkel ‘Kleinigeitje’
eenjarige dahlia’s.   

   

Cadeaubonnen
Omdat onze planten niet het hele jaar op het hoogtepunt van hun groei en bloei zijn, is het niet altijd gewenst ze te gebruiken voor een cadeautje. Toch kan je een menig tuinliefhebber niet blijer maken met een tuingerelateerd cadeau. Daarom zijn daar onze cadeaubonnen. Deze zorgen ervoor dat het zelfs in de winter een cadeau van waarde blijft. Daarbij is het aan de persoon zelf welke plant(en) het uiteindelijk worden, wat een flinke misser (als niet-kenner) kan voorkomen. De cadeaubonnen zijn af te halen bij de kassa voor de bedragen: €5,- , €10,- , €20,- en €50,-.

 

Onze missie is het kweken van een sterk en mooi en divers assortiment vaste planten en heesters van goede kwaliteit in combinatie met het bieden van dagbesteding aan mensen die een helpende hand nodig hebben. Daar zetten we ons elke dag voor in!

Lees verder over ‘Plantadvies’→