Ruim 500 soorten vaste planten
en heesters met zorg gekweekt!

Volg ons
/
De kwekerij

De kwekerij

Op Zorgkwekerij de Nollestee gaan zorg en werk hand in hand. De deelnemers worden gestimuleerd hun talenten in te zetten op hun eigen tempo en niveau. Het werk bestaat uit het kweken en de verkoop van vaste planten en heesters. Bij de meeste planten gebeurt het hele proces binnen het bedrijf. Soorten waar we te weinig van hebben, kopen we als klein formaat in om zelf verder te kweken tot een volle en sterke plant.


Jonge stekjes van de Salvia uliginosa

De kwekerij bestaat uit meerdere werkruimtes, een schuur en vijf verschillende kassen. In het voorjaar wordt er bijvoorbeeld in de werkruimtes stek geknipt en gestoken, wat daarna naar de stektunnel gaat. Na een periode van zes tot acht weken wordt het stek overgepot in vierkante P9 potjes. In het volgende voorjaar worden de planten over gepot in een ronde 15cm of 17cm pot.


Met de deelnemers planten overpotten in een grote pot

Buitenom het stekken vermeerderen we plantensoorten ook door moederplanten te delen. Waar moederplanten vaak in de volle grond gekweekt worden, doen wij dat in grote potten. De reden daartoe is het ontzien van de zware kleigrond die we op onze kwekerij hebben. De kluiten uitgraven is dan vaak een flinke uitdaging. Deze moederplanten laten ook zien hoe de planten er als volwassen planten uitzien. Wanneer u een plant in moederplantpot tegen komt en deze wenst te kopen, kunt u aan de medewerkers vragen waar deze op de kwekerij staan.

     

Tijdens het groeiproces is er een constante zorg voor het product. De watergift is hierbij belangrijk, een nat gewas is erg ziektegevoelig en een droog gewas wordt geremd in de groei. Het regelmatig terug knippen, overpotten en goede watergift resulteert in een vol en sterk gewas. Op onze kwekerij staan de planten in bedden aan een druppel bevloeiingssysteem voor een goede wortelvorming. Wij bieden de planten aan in 15cm of 17cm pot en niet in P9. Dat is een bewuste keuze, aangezien we op die manier een veel sterkere plant kunnen aanbieden. Dit vergroot de kans dat de plant het gaat doen in uw tuin aanzienlijk!

     
Planten in een grote pot op onze plantbedden

Op onze kwekerij vindt u een uitgebreid assortiment vaste planten en heesters. Op de potten vindt u de stickers waarop de Latijnse en de Nederlandse naam met daarbij informatie over de plant staat. Ook in de webwinkel vindt u uitgebreide informatie over de planten en heesters zoals bloeimaanden, standplaats en verdere kenmerken van desbetreffende plant. Uitleg over de webwinkel kunt u vinden op: Webwinkel . We geven u op de kwekerij uiteraard graag verder advies als het gaat om de plantkeuze!

Door de rijke sortering aan planten leven tal van verschillende insecten op de kwekerij. Veelal zijn dit nuttige en ook nog eens hele mooie insecten. Als kopje in de webwinkel of als beschrijving op de sticker staat dan ook bij verschillende soorten planten vermeld dat het vlinders en bijen aantrekt. De enkele parasiterende insecten proberen we zoveel mogelijk op biologische wijze te bestrijden. Sommige planten kunnen er daarom wel eens wat minder aantrekkelijk uitzien. Echter, zolang ze op de kwekerij staan zal dit niet ten koste gaan van de plant. Want als er bijvoorbeeld lelijk blad is ontstaan, zal het in het late najaar afsterven en van het voorjaar weer met mooi blad tevoorschijn komen. Zo kan een plant onder de bladluizen zitten. Zit de plant onder bladluizen dan is dat voor ons een overwogen keuze om deze te laten staan. Dat zal u enigszins verbazen, maar de luizen blijven op die éne soort, knippen we deze soort af dan zullen ze zich verspreiden over andere planten die voor hen minder aantrekkelijk zijn maar een prima alternatief. Werken mét de natuur in plaats van tegen de natuur is bij ons erg belangrijk!


Distelvlinder op Echinacea purpurea 

Buitenom het kweken van vaste planten en heesters, zijn we in het vroege voorjaar ook actief met de verkoop van bolgewassen op pot en eenjarige planten in het voorjaar rond IJsheiligen. De opkweek en verkoop van bolgewassen doen we in samenwerking met Kwekerij Klepper te Ouddorp. Naast de verkoop van vaste planten en heesters, bieden we ook het hele jaar door in onze tuinwinkel ‘Kleinigeitje’ dergelijke producten en kleine cadeauartikelen aan, waaronder ook houtwerk. Veel houtwerk wordt gemaakt, geschuurd en gelakt door de deelnemers op de Nollestee en de Nollehof. Naast vaste planten en heesters is er potgrond en bemeste tuinaarde te koop op onze kwekerij. U kunt deze ook toevoegen aan uw online bestelling. Beiden zijn biologisch samengesteld. Potgrond is te gebruiken voor het vullen van potten en bakken. Bemeste tuinaarde is meer geschikt voor bodemverbetering in uw tuin.

   
Eenjarigen, zoals petunia’s en                             Tuinwinkel ‘Kleinigeitje’
eenjarige dahlia’s.     

Onze missie is het kweken van een sterk en mooi assortiment vaste planten en heesters van goede kwaliteit in combinatie met dagbesteding voor de deelnemers. Daar zetten we ons elke dag voor in!

Lees verder over ‘Plantadvies’→