Ruim 500 soorten vaste planten
en heesters met zorg gekweekt!

Volg ons
/
Locatie

Locatie

Zorgtuin de Nollehof is gelegen in het Flakkeese dorp Melissant. Daar waar een traditionele boerderij omgevormd is tot een plaats voor dagbesteding van diverse kwetsbare doelgroepen. Sinds 2020 is Zorgtuin de Nollehof opgericht, aangrenzend aan een zorgkwekerij. Aan de andere kant is er ruimte om weg te kijken over het land en het dijkenlandschap.

Het gebouw zelf is 14m lang en 9m breed. Daarachter is een groot terras van 9m breed en 4m diep. Het dak, de wanden en de vloer zijn extra dik geïsoleerd (rc5). Onder alle vloeren ligt elektrische vloerverwarming. Het gebouw en heel de zorgtuin zijn toegankelijk voor rollators en rolstoelen.

In een huiselijke setting met een gezellige woonkeuken en rustkamer biedt het team zorg op maat. In het intakegesprek met de deelnemer en betrokkenen worden de wensen en zorgen geïnventariseerd zodat de zorgvraag van begin af aan duidelijk is.

 

De gecombineerde woonkamer en keuken is ruim van opzet. De open keuken heeft een verlaagd werkblad zodat deelnemers mee kunnen doen met de bereiding van de warme maaltijd. De groenten komen vers uit de eigen tuin van de Nollehof.

In de tweede kamer kan gerust worden of een rustige activiteit worden gedaan. Hier is ook het kantoor.

In het gebouw bevinden zich drie ruime toiletten met een antislip vloer. Een koord voor snelle hulp is aanwezig.

In het tweede toilet is een douche om discreet een ongelukje op te lossen.

Buitenruimte
Al jarenlang is er onderzoek gedaan naar het effect van groene beleving op diverse gezondheidsproblemen. Zo is bewezen dat mensen die veel in een groene omgeving verblijven sneller herstellen, een beter immuunsysteem hebben en positiever in het leven staan. De zachte fascinatie van de altijd in beweging zijnde natuur werkt in op ons onderbewustzijn. De belevingstuin is zo ingericht dat mensen er tot rust komen maar ook positief geprikkeld worden om in actie te komen. De opzet van de besloten tuin is ruim en licht met brede paden.

In het eerste gedeelte is een rustgevende kruidentuin, hier worden de zintuigen geprikkeld door te voelen, te ruiken en te proeven. In de op hoogte gemetselde bakken is het vanuit een rolstoel of zittend op de stoel makkelijk werken en genieten. De kruiden worden in de keuken gebruikt of gedroogd en verkocht tijdens de open dagen of op de zorgkwekerij.

In het tweede gedeelte is er vooral veel rust met lichte kleuren, bloemen en wuivende grassen in een terugkerend ritme. Een plek die uitnodigt tot stil vallen en oude herinneringen ophalen, een goed gesprek. 2 grote stoelen nodigen uit om rusten en te mijmeren.

Het derde gedeelte vraagt om bewegen en actie. Bessen die geplukt moeten worden, een slakje uit de sla vissen en het onkruid van tussen de worteltjes plukken. De moestuin is een plek van zorgen voor en genieten van het goede wat ons gegeven wordt. Herinneringen komen boven en het voelt vertrouwd om er te zijn.

 

Het vierde gedeelte trekt de aandacht op een heel andere manier. Stromend water in de vorm van een hart, vlinders en bijen, het zachte ruisen van de bladeren, het prikkelt alle zintuigen maar memoreert ook aan lang geleden, aan kind zijn, spelend in het water en het zand.

Als verlenging van een nagebootst rijspoor van tegels is er de mogelijkheid om in de grote moestuin te komen. Dit gedeelte heeft veel weg van het derde stuk van de omsloten belevingstuin, alleen is de algehele beleving hier open. Hier worden grote stukken grond gebruikt voor het kweken van aardappels, uien en diverse peulvruchten, bladgroenten en fruit voor de dagelijkse warme maaltijd. Toegewijde vrijwilligers zorgen ervoor dat taken die te zwaar zijn of waar niet aan toegekomen wordt, alsnog uitgevoerd worden.

 

In een huiselijke setting met een gezellige woonkeuken, rustkamer en diverse tuin biedt het team dus zorg op maat. In intake gesprekken met de deelnemer en betrokkenen worden de wensen en zorgen geïnventariseerd zodat de zorgvraag van begin af aan duidelijk is.

Naar ‘Activiteiten’ →

Terug naar ‘Zorgtuin de Nollehof’